Onderzoek: de groeiende acceptatie van tatoeages in de samenleving

Hoe komt het dat je steeds meer mensen ziet met een tatoeage? Wordt het niet meer verborgen of hebben ook echt meer mensen een tattoo? In dit rapport onderzoeken we de toenemende acceptatie van tattoos in de moderne samenleving. Terwijl ze ooit waren voorbehouden aan zeelieden en gevangenen, zijn tattoos nu te zien bij een diverse groep mensen, van ambulancemedewerkers tot bn’ers.

Tatoeages in Nederland: Een opkomende trend

Uit ons onderzoek is gebleken dat maar liefst 10% van de Nederlandse bevolking momenteel een of meer tatoeages draagt. Wat nog indrukwekkender is, is dat deze trend zich vooral onder jongvolwassenen manifesteert. Een verbazingwekkende 23% van de jongvolwassenen in Nederland (leeftijdsgroep 18-34 jaar) draagt een tatoeage, wat aangeeft dat tatoeages in deze leeftijdsgroep bijna een alledaags verschijnsel zijn geworden.

Heeft op zijn minst 1 tatoeage:

Opkomende trend tattoos

Populariteit van grote, kleine en tijdelijke tatoeages in Nederland

Uit ons onderzoek is duidelijk gebleken dat er grote veranderingen plaats vinden op het gebied van tatoeages. Waar vroeger grote tattoos en sleeves populair waren, zien we nu een verschuiving naar subtiele fijne tattoos. Deze zijn minder opvallend en staan eleganter.

De tatoeage evolueert
De afgelopen 2 jaar zie je zelfs dat kleine tattoos afnemen qua populariteit en ruimte maken voor tijdelijke tattoos. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de tijdelijke tattoos kleine tattoos zijn. Het zoekvolume van de kleine tattoos is opgeschoven naar tijdelijke tattoos.

Zoekvolumes

Onderzoek zoekvolumes tattoo

Zwart: Tattoo sleeve | Blauw: Fine line tattoo
Groen: Kleine tattoo | Roze: Tijdelijke tattoo

De tatoeage evolueert zichzelf tot een mode-item

Kleine tatoeages zoals fine line ontwerpjes winnen terrein doordat ze een subtiele, persoonlijke betekenis uitdrukken en naadloos passen bij moderne zelfexpressie. Ze zijn niet langer beperkt tot bepaalde sociale groepen maar worden omarmd door een diverse groep mensen, met jongvolwassenen als voortrekkers. Het feit dat de tatoeage zich heeft ontwikkeld tot een mode-item benadrukt de groeiende tolerantie en openheid in de samenleving, waarin mensen steeds vrijer zijn om hun persoonlijkheid en identiteit te uiten. 

Symbolen die in de mode worden gebruikt zie je terug in kleine tattoos

Kleine tatoeages zijn de belichaming van subtiliteit en zelfexpressie. Ze hebben zich gevestigd als de voorkeurskeuze van velen, omdat ze vaak persoonlijke verhalen, herinneringen of diepere betekenissen vertegenwoordigen. 

Mode-symbolen, zoals vlinders, rozen en hartjes, hebben hun weg gevonden naar de wereld van tatoeages, en dienen als visuele manifestaties van stijl en schoonheid. Inspirerende woorden en citaten, die vaak met persoonlijke levensfilosofieën resoneren, versterken de betekenis achter de tatoeages.

De tatoeage is nu niet alleen een decoratieve keuze, maar een manier om persoonlijke verhalen, overtuigingen en esthetiek uit te drukken. Deze trend toont aan dat tatoeages veel meer zijn dan inkt op de huid; ze zijn kunstwerken, mode-uitingen en inspirerende statements die diep geworteld zijn in onze moderne samenleving. 

Zoekvolumes

Onderzoek zoekvolumes kleine tattoo

Mode verandert met de tijd. Tijdelijke tattoos gaan mee met de trend

In een wereld waarin mode een voortdurende transformatie ondergaat, zijn tijdelijke tattoos een weerspiegeling van de flexibiliteit en aanpassingsvermogen die we in onze stijl wensen. Het is een gegeven dat mode met de tijd verandert, en deze verandering is wat ons de vrijheid geeft om onszelf opnieuw uit te vinden, om te experimenteren en om onze persoonlijke stijl aan te passen.

Tijdelijke tattoos zijn een opmerkelijke metgezel in dit proces. Ze passen zich aan aan de opkomende trends en bieden ons de mogelijkheid om onze looks te vernieuwen zonder een permanente verbintenis aan te gaan.

Voorbeelden:

Het onderzoek is uitgevoerd door Tattoo Spot. De data is verzameld op basis van online veldwerk in opdracht van Tattoo tijdelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *